środa, 28 czerwca 2017

Bananowe brownie

przepis Moje Wypieki



Mocno zaniedbałam bloga, przyznaję że trzeci rok medycyny, a szczególnie jego końcówka całkowicie mnie pokonał. Pokonał, przeżuł, wypluł i zmasakrował. Ale w końcu zaczęły się wakacje i przez 3 miesiące będę mogła zarzucać Was przepisami i kuchennymi inspiracjami!

Zaczynamy od BANANOWEGO BROWNIE! Jest to chyba naprostsze i najszybsze ciasto do zrobienia. Przygotowałam je ostatnio w dosłownie 40 min, później lekko wystudziłam w lodówce i podałam. Goście zachwyceni, narzeczony zachwycony, ja też zachwycona. Pysznie, smacznie i jak zaraz zobaczycie zdrowo!

Ciasto składa się z bananów, jajek, kakao i poszatkowanej czekolady, a dosładzane jest miodem lub syropem klonowym. Innymi słowy jest bez glutenu, bez laktozy i może być bez cukru!








Ocena dania - 10/10
Cena dania - 10 zł

Składniki:
  • 1 szklanka puree z bananów (mniej więcej 2 średnie banany)
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub wody kokosowej
  • 125 g posiekanej gorzkiej czekolady (lub chocolate chips), bez dodatku laktozy
  • 1 szklanka kakao
  • 1/4 szklanki miodu / syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali.

W malakserze lub blenderem zmiksować banany na gładkie puree - powinniśmy otrzymać 1 szklankę bananowego puree. Dodać wszystkie pozostałe składniki (poza sodą) i dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Na sam koniec wsypać sodę i zmiksować.

Płytką formę do brownies o wymiarach 28 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masą brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 - 30 minut. Na patyczku włożonym w brownie nie może być śladów surowego ciasta, ale może być nadal lepki od czekolady. Nie piec zbyt długo, by nie wysuszyć brownie.

* Dodałam więcej, dla mnie było zbyt gorzko czekoladowe, choć ja kocham gorzką czekoladę ;-). Jeśli nie jesteś jej dużym fanem, użyj posiekanej mlecznej czekolady (wtedy nie będzie bezmleczne).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz