przepis Kwestia Smaku
Naszło mnie na zapiekankę makaronową - lasagne za długo się robi, a na zwykłe kluski z sosem nie miałam ochoty. Przepis jest banalnie prosty, więc uda się na pewno każdemu. Przyprawy dodawane można modyfikować według gustu - mnie akurat pomysł kurkumy przypadł do gustu, ale jest to specyficzna przyprawa, którą nie każdy lubić musi. Oczywiście, jak to ja - wprowadziłam do przepisu pewną drobną modyfikację, a mianowicie zamiast pokrojonej kulki mozarelli posypałam wierzch tartą mozarellą - więcej sera dla mojego serca :)
Z tego całego szału gotowania przed pracą zapomniałam zrobić zdjęć, dlatego prezentuję tylko przed włożeniem do piekarnika i po wyjęciu. Rzuciłam się na nią później jak kaczka na chleb i byłam zachwycona efektem. Wyrazisty smak, roztopiony ser i mięciutki kurczaczek - czy może być lepiej?
Ocena dania - 8/10
Cena dania - 15zł /4 porcje
- 150 g makaronu, np. kokardki
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 400 g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g cukinii (1 średnia)
- 1 czerwona papryka
- 400 g pomidorów krojonych z puszki (lub świeżych bez pestek i skórek, pokrojonych w kosteczkę)
- 150 g mozzarelli
- przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
Makaron wrzucić na wrzątek i gotować chwilę krócej niż al dente.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
W małej salaterce wymieszać wszystkie przyprawy. Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem oraz połową przypraw.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć kurczaka i krótko podsmażyć mieszając, po czym przełożyć na oddzielny talerz.
Na patelnię wlać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz resztę przypraw.
Wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać pomidory, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować.
Dodać ugotowany makaron i podsmażonego kurczaka, wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Posypać tartą mozzarellą i zapiekać jeszcze przez ok. 5 minut bez przykrycia.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz