poniedziałek, 2 maja 2016

Ciasteczka owsiane z czekoladą

przepis Mała Cukierenka


MOJE ABSOLUTNIE UKOCHANE OWSIANE CIASTECZKA! Polecam wszystkim, zawsze, z każdej okazji i w jak największej ilości! Tym razem zrobione dla pewnej kochanej Cincill Ciotki w podziękowaniu za pomoc w transportowaniu królików. Bardzo lubię robić te ciasteczka, bo przygotowuje się je bardzo szybko, a wychodzą zawsze bardzo pyszne! 

Jedyne na co trzeba uważać to czas pieczenia - przepis twierdzi, że 14-16 min, ale różnica jest diametralna. Przy pieczeniu przez 14 minut wychodzą dość miękkie, natomiast po 16 minutach są bardzo chrupkie. Najczęściej nastawiam je więc krakowskim targiem na 15 minut. I wychodzą akurat takie jak wyjść powinny!

Jedyną różnicą między tą porcją ciasteczek, a tymi które robiłam poprzednio był rodzaj dodanej czekolady. Zawsze dodawałam dwie tabliczki poszatkowanej gorzkiej (i przyznaje wtedy wychodziły najlepsze!), tym razem jednak czekoladowa szuflada w domu była pusta. Dodałam więc pół tabliczki gorzkiej, kawałek orzechowej i do tego 4 opakowania Milky Stars. 

Niezależnie jednak od rodzaju dodanej czekolady ani od konsystencji - smakowo zawsze są cudowne, pyszne, wybitne i niesamowite. Chyba pójdę zrobić więcej! Ale najpierw uzupełnię zapas gorzkiej czekolady.









Ocena - 9/10 (z gorzką czekoladą lepsze!)
Cena - 15 zł (22 ciasteczka)
SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 
  • 150-200 g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.
Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz