przepis Kwestia Smaku
W końcu mogę jeść skrobię! Wszystkie kasze i ziemniaki moje! Z tej okazji zrobiłam sobie dorsza z frytkami z batatów, a na weekend planuję hummus. O przygotowaniu dzisiejszego obiadu nie ma co wiele mówić - pokroić, doprawić, upiec. W oryginalnym przepisie był sos z gorgonzoli, której ja jednak nie mogę jeść, wiec go pominęłam. Na dole wrzucam Wam jednak przepis w całości, bo wydaje mi się, że taki serowy sos pysznie by do tego pasował. Ja zamiast tego zrobiłam sobie sałatkę z roszponki i pomidorka. Pysznooości!
Ocena dania - 7/10
Cena dania - 15 zł
Porcje - 2
Czas przygotowania - 30 minut
- 2 bataty, obrane i pokrojone na frytki
- 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy extra vergine + 1 łyżeczka
- 2 x 150 g filetów z dorsza
Na blaszkę obok batatów położyć filety z dorsza oprószone solą i pieprzem oraz wysmarowane 1 łyżeczką oliwy. Piec przez kolejne 10 minut aż ryba będzie upieczona. Ostatnie 5 minut piec z włączonym grillem w piekarniku. Na koniec bataty mają być miękkie i lekko zrumienione z zewnątrz.
Bataty ułożyć na podgrzanych talerzach, na wierzch położyć filety z dorsza, polać sosem.
SOS Z SERA GORGONZOLA:
- 50 - 60 g sera gorgonzola
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego lub zielonego pieprzu




Bardzo fajne danie i moim zdaniem jak najbardziej na obiad idealnie ono pasuje. Także od siebie mogę polecić każdemu świetny przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/slodkie-i-slone-nalesniki-z-lososiem-mowi-dla-dwojga/ ponieważ jak najbardziej takie naleśniki z łososiem są niezwykle fajnym wyborem kulinarnym.
OdpowiedzUsuń