środa, 11 kwietnia 2018

Dorsz na frytkach z batatów

przepis Kwestia Smaku

W końcu mogę jeść skrobię! Wszystkie kasze i ziemniaki moje! Z tej okazji zrobiłam sobie dorsza z frytkami z batatów, a na weekend planuję hummus. O przygotowaniu dzisiejszego obiadu nie ma co wiele mówić - pokroić, doprawić, upiec. W oryginalnym przepisie był sos z gorgonzoli, której ja jednak nie mogę jeść, wiec go pominęłam. Na dole wrzucam Wam jednak przepis w całości, bo wydaje mi się, że taki serowy sos pysznie by do tego pasował. Ja zamiast tego zrobiłam sobie sałatkę z roszponki i pomidorka. Pysznooości!




Ocena dania - 7/10
Cena dania - 15 zł
Porcje - 2
Czas przygotowania - 30 minut

  • 2 bataty, obrane i pokrojone na frytki
  • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine + 1 łyżeczka
  • 2 x 150 g filetów z dorsza
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bataty włożyć do miski, oprószyć solą morską i czarnym pieprzem. Dodać rozmaryn i 2 łyżki oliwy, wymieszać dokładnie ręką. Wyłożyć na blaszkę zachowując odstępy pomiędzy pojedynczymi frytkami i wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut.

Na blaszkę obok batatów położyć filety z dorsza oprószone solą i pieprzem oraz wysmarowane 1 łyżeczką oliwy. Piec przez kolejne 10 minut aż ryba będzie upieczona. Ostatnie 5 minut piec z włączonym grillem w piekarniku. Na koniec bataty mają być miękkie i lekko zrumienione z zewnątrz.
Bataty ułożyć na podgrzanych talerzach, na wierzch położyć filety z dorsza, polać sosem.
SOS Z SERA GORGONZOLA:
  • 50 - 60 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego lub zielonego pieprzu
W międzyczasie przygotować sos: pokrojony na kawałki ser włożyć do małego rondelka, dodać mleko i mieszając roztopić na małym ogniu. Wymieszać z pieprzem i odstawić.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne danie i moim zdaniem jak najbardziej na obiad idealnie ono pasuje. Także od siebie mogę polecić każdemu świetny przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/slodkie-i-slone-nalesniki-z-lososiem-mowi-dla-dwojga/ ponieważ jak najbardziej takie naleśniki z łososiem są niezwykle fajnym wyborem kulinarnym.

    OdpowiedzUsuń