sobota, 21 kwietnia 2018

Placki bezglutenowe

przepis Kwestia Smaku


Z okazji weekendu postanowiłam zrobić sobie na lunch placki z owocami. Generalnie uwielbiam pancakes albo placuszki jogurtowe i bardzo się za nimi podczas tej diety stęskniłam. Poszukałam więc przepisu jak najbardziej odpowiadającego moim jedzeniowym wytycznym. Znalazłam pomysł na placki z migdałami i mąką ryżową na jogurcie. Czyli bosko - jest 'skrobia', jest nabiał, jest białko w formie jajka i migdałów. Do tego zblendowałam mrożone truskawki i zestaw gotowy. Zamiast jogurtu naturalnego wykorzystałam Skyr, czyli jogurt islandzki w którym jestem obecnie absolutnie zakochana, bo ma idealnie kremową konsystencję. Pominęłam też dodatek cukru w jakiejkolwiek formie. I to był błąd... Placki wyszły puszyste i pięknie pachniały, ale smakowały gorzko i bez dodatku truskawek były niezbyt dobre, a nawet i z sosem owocowym ciężko wchodziły. Przepisu raczej nie będę powtarzać, jednak placki muszą być słodkie...





Ocena dania - 3/10
Cena dania - 10 zł
Porcja - 1
Czas przygotowania - 10 minut

  • 1 szklanka (300 g) jogurtu naturalnego lub waniliowego
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru lub syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej + mąka kukurydziana w razie konieczności
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
W misce wymieszać widelcem jogurt z roztrzepanymi w oddzielnej misce jajkami oraz z roztopionym tłuszczem. Dodać mielone migdały wymieszane mąką ryżową oraz sodą i delikatnie wymieszać widelcem. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę mąki kukurydzianej (zależy to od gęstości jogurtu).

Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nie dodawać tłuszczu. Nakładać po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażyć po 3 - 4 placki jednocześnie na umiarkowanym ogniu przez około 1,5 - 2 minuty z jednej strony, aż urosną i zrumienią się od spodu. Przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki i powtórzyć smażenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz