przepis Kwestia Smaku
Słodkie, smaczne i pożywne śniadanie z okazji dużej ilości dżemu w szafce oraz otrzymania prezentu w postaci syropu klonowego. Jest tucząco i niezdrowo, ale w niedzielę można.
Przepis jest bardzo łatwy - na stronie występuje w wersji z maślanką lub mlekiem. Wypróbowałam obie i zdecydowanie bardziej polecam mleczną - dlatego też tylko tą zamieszczam poniżej.
Pancakes smakują najlepiej cieplutkie prosto z patelni, ale nadają się także do przechowania w lodówce i odgrzania na drugie śniadanie. Z tej proporcji składników wychodzi około 8 średniej wielkości placków.
Ocena dania - 8/10
Cena dania - 15 zł (+ dodatki)
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Mąkę przesiać. Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, następnie połączyć z pozostałymi składnikami, na końcu dodać masło. Odstawić na 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Delikatnie przewrócić na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki.







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz