wtorek, 27 września 2016

Frittata z kurkami i pomidorami

przepis Kwestia Smaku


Nadeszła końcówka sezonu kurkowego i kupiłam przecenioną paczuszkę. Z tej okazji zrobiłam sobie kurkowe śniadanie. Frittata wydała się być idealnym pomysłem - musiałam tylko zmniejszyć ilość składników, aby przygotować pojedynczą porcję. Zamieniłam także proponowany camembert na ser halloumi, który akurat był w lodówce. 

Przygotwanie tej frittaty właściwie nie różniło się od przygotowania frittaty caprese - jest to łatwe, szybkie i wyszło pysznie. Jeśli uda Wam się kupić jeszcze kurki to polecam!






Ocena dania - 8/10
Cena dania - 15 zł
SKŁADNIKI:
  • 1 pomidor, najlepiej malinowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • ćwiartka niedużej cebuli
  • pół ząbka czosnku
  • 100 g kurek
  • 125 g sera (koziego, camemberta lub fety)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować małą patelnię o średnicy około 20 cm, którą można wstawiać do piekarnika (w razie potrzeby można rączkę owinąć folią aluminiową lub przełożyć nadzienie z patelni do żaroodpornego naczynka).

Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić na grubsze plasterki. W głębokim talerzu dokładnie roztrzepać widelcem jajka ze śmietanką, doprawić solą. Na patelni rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić pianę z powierzchni). Na patelnię włożyć drobną posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurki, przesmażyć jeszcze przez ok. 1 minutę. Wlać masę jajeczną, ułożyć plasterki sera i pomidora, doprawić pieprzem. Smażyć przez około 2 minuty (masa na brzegach ma bulgotać), następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym tymiankiem i ewentualnie doprawić dodatkowo solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz