przepis Kuchnia Lidla
Kupiłam w Biedronce kilogram szynki wieprzowej. Chciałam zrobić pieczeń, ale czas przygotowania okazał się być zdecydowanie za długi, a ja zbyt głodna. Wybrałam więc szybszy przepis na kotlety z warzywnymi dodatkami. Przygotowanie okazało się być dość proste - jedyna modyfikacja jaką wprowadziłam to rodzaj dodanego do panierki sera. Przepis nakazywał starcie kostki serca, której niestety nie posiadałam więc zamiast tego pokroiłam w drobną kosteczkę klasyczny ser w plastrach.
Najlepszą częścią całego dania było pomidorowe ragout - delikatne, maślane i idealne jako baza pod zupę pomidorową do wykorzystania w przyszłości. Kotlety same w sobie były natomiast trochę zbyt tłuste - jednak smażenie w głębokim tłuszczu to ciężka sprawa.
Całość nie była zła, ale chyba nie będzie powtarzana. Z wyjątkiem pomidorów - wyczuwam w nich stałego bywalca naszej kuchni w formie zupy pomidorowej.
Ocena dania - 6/10
Cena dania - 30 zł
- 400 g szynki Świeża porcja
- 2 jajka
- 4 plasterki szynki suszonej powietrzem
- 70 g sera edam Bluedino (zawartość tłuszczu 45%)
- sól
- pieprz z młynka Kania
- 50 g mąki tortowej Castello (do obtaczania)
- 200 ml oleju roślinnego Promienna
- 200 g brokułów
- 200 g świeżych pomidorów oczyszczonych
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek Primadonna
- 30 g masła
- parę liści świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy w cienkie plastry, ubijamy przez folię, lekko pieprzymy i solimy z obu stron. Owijamy plastrem szynki. W mniejszej misce ubijamy jajko, dodajemy tarty ser i mieszamy. Plastry mięsa z szynką obtaczamy w mące, a potem w ubitym jajku z serem. Bezpośrednio z miski przekładamy do rozgrzanego oleju roślinnego. Mięso smażymy z obu stron 2-3 minuty, aż się zarumieni. Potem je osuszamy w papierowej ściereczce.
Oczyszczone brokuły gotujemy w słonej wrzącej wodzie przez 3 -4 minuty, tak aby się nie rozgotowały (według rozmiaru różyczek). Po wyciągnięciu z wody skrapiamy oliwą z oliwek i lekko pieprzymy.
W małym garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej drobno posiekany czosnek. Oczyszczone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do czosnku. Solimy, pieprzymy i powoli dusimy. Pod koniec dodajemy kawałek masła oraz posiekaną świeżą bazylię. Dokładnie mieszamy.
Na talerzu układamy różyczki gotowanych brokułów, pomidorowe ragout, a na wierzchu plastry szynki w panierce.









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz