czwartek, 22 września 2016

Szynka w panierce z pomidorowym ragout oraz gotowanymi brokułami

przepis Kuchnia Lidla


Kupiłam w Biedronce kilogram szynki wieprzowej. Chciałam zrobić pieczeń, ale czas przygotowania okazał się być zdecydowanie za długi, a ja zbyt głodna. Wybrałam więc szybszy przepis na kotlety z warzywnymi dodatkami. Przygotowanie okazało się być dość proste - jedyna modyfikacja jaką wprowadziłam to rodzaj dodanego do panierki sera. Przepis nakazywał starcie kostki serca, której niestety nie posiadałam więc zamiast tego pokroiłam w drobną kosteczkę klasyczny ser w plastrach. 

Najlepszą częścią całego dania było pomidorowe ragout - delikatne, maślane i idealne jako baza pod zupę pomidorową do wykorzystania w przyszłości. Kotlety same w sobie były natomiast trochę zbyt tłuste - jednak smażenie w głębokim tłuszczu to ciężka sprawa.

Całość nie była zła, ale chyba nie będzie powtarzana. Z wyjątkiem pomidorów - wyczuwam w nich stałego bywalca naszej kuchni w formie zupy pomidorowej.









Ocena dania - 6/10
Cena dania - 30 zł

SKŁADNIKI: 
  • 400 g szynki Świeża porcja
  • 2 jajka
  • 4 plasterki szynki suszonej powietrzem
  • 70 g sera edam Bluedino (zawartość tłuszczu 45%)
  • sól
  • pieprz z młynka Kania
  • 50 g mąki tortowej Castello (do obtaczania)
  • 200 ml oleju roślinnego Promienna
  • 200 g brokułów
  • 200 g świeżych pomidorów oczyszczonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Primadonna
  • 30 g masła
  • parę liści świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroimy w cienkie plastry, ubijamy przez folię, lekko pieprzymy i solimy z obu stron. Owijamy plastrem szynki. W mniejszej misce ubijamy jajko, dodajemy tarty ser i mieszamy. Plastry mięsa z szynką obtaczamy w mące, a potem w ubitym jajku z serem. Bezpośrednio z miski przekładamy do rozgrzanego oleju roślinnego. Mięso smażymy z obu stron 2-3 minuty, aż się zarumieni. Potem je osuszamy w papierowej ściereczce.

Oczyszczone brokuły gotujemy w słonej wrzącej wodzie przez 3 -4 minuty, tak aby się nie rozgotowały (według rozmiaru różyczek). Po wyciągnięciu z wody skrapiamy oliwą z oliwek i lekko pieprzymy.

W małym garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej drobno posiekany czosnek. Oczyszczone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do czosnku. Solimy, pieprzymy i powoli dusimy. Pod koniec dodajemy kawałek masła oraz posiekaną świeżą bazylię. Dokładnie mieszamy.

Na talerzu układamy różyczki gotowanych brokułów, pomidorowe ragout, a na wierzchu plastry szynki w panierce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz