przepis Kuchni Lidla
Jestem wielką fanką dań z sosem sojowym z woka. Mają taki azjatycki posmak, niezależnie od tego z czym są - robiłam kiedyś indyka z brokułami i smakował jak w najlepszym chińczyku! Tym razem postanowiłam zrobić kurczaka z warzywami. Jedyny problem jaki nadal posiadam to fakt, iż nie mam jak takiej patelni do woka. Dostałam jednak jakiś czas temu od Dimy ogromną patelnię, więc używam jej w zastępstwie.
Przygotowałam szybko warzywa i cebulę, wycisnęłam w wyciskarce czosnek i pokroiłam kurczaka w paseczki. W odpowiedniej kolejności wrzuciłam wszystko na patelnię, podsmażyłam, dodałam znacznie więcej sosu sojowego niż przepis zakładał, ale ja bardzo lubię. Po niecałych 30 minutach gotowania i szykowania obiad był gotowy.
I był pyszny. Co prawda na przyszłość dodam mniej cebuli, bo jej smak trochę dominował, ale po za tym... PYSZNOŚCI.
Ocena dania - 8/10
Cena dania - 30-40 zł (koło 4 porcji)
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka, umyte, osuszone
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku, pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 mały bakłażan, umyty, pozbawiony skórki i pestek, pokrojony w paski
- 1 papryka czerwona, umyta, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w paski
- 1 cukinia, umyta, pokrojona w paski
- 1 biała cebula, pokrojona w piórka
- 2 szczypty papryki ostrej lub pieprzu cayenne w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki na skos. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Wok mocno rozgrzewamy, dodajemy oliwę z oliwek i czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy kurczaka i smażymy na mocnym ogniu do zarumienienia, co chwilę mieszając. Filety przekładamy na talerz. Do woka wlewamy oliwę, mocno podgrzewamy, dodajemy bakłażana, doprawiamy solą i smażymy 2-3 minuty (w razie potrzeby dolewamy oliwę). Dodajemy paprykę, cukinię oraz cebulę, smażymy na mocnym ogniu, co chwilę mieszając. Do warzyw dodajemy przysmażone filety z kurczaka. Smażymy. Doprawiamy pieprzem cayenne i sosem sojowym. Podajemy w miseczkach








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz