przepis Kaja Kaczmarczyk oraz fotokulinarnie.pl
W lodówce miałam piersi z kurczaka, a na stole w salonie leżały pomarańcze. I korciło mnie bardzo żeby jakoś te dwie rzeczy ze sobą połączyć... Wpisałam szybko w wyszukiwarkę hasło 'sos pomarańczowy'. Jednym z pierwszych linków jaki mi wyskoczył było fotokulinarnie.pl. Sam przepis był dość prosty - skarmelizować cukier, dodać sok z pomarańczy, następnie ocet balsamiczny i masło. Szybko go przygotowałam (i nawet redukcja mi wyszła, yuhuuu!) i wzięłam się za resztę. Do kubka nasypałam kaszy kuskus, zalałam ją wrzątkiem i przykryłam żeby napęczniała. Pierś z kurczaka pozbawiłam błonek, doprawiłam solą i pieprzem i w całości podsmażałam na patelni, aż do zarumienienia się skórki. Czas przygotowania całości - poniżej pół godziny.
W smaku poszczególne elementy były bardzo dobre. Sos pomarańczowy absolutnie podbił moje serce. Niby słodki, niby wytrawny i z intensywną nutką pomarańczy. Dobreee... Miałam jednak trochę wewnętrznego niepokoju czy połączenie całości będzie równie smaczne. I faktycznie, oddzielnie wszystko było pyszne, ale sos i mięso nie grały ze sobą idealnie. Na przyszłość muszę pamiętać, żeby wykorzystać np. kacze mięso. Ma ono bardziej zdecydowany smak i powinno lepiej grać ze słodkawym pomarańczowym sosem.
Cena dania - 20 zł / 2 porcje
Ocena dania - 7/10
- kasza kuskus
- 500 g piersi kurczaka
- 2 łyżki brązowego cukru
- sok z 2 pomarańczy
- łyżeczka octu balsamicznego
- kopiasta łyżka zimnego masła
PRZYGOTOWANIE SOSU POMARAŃCZOWEGO:
Z pomarańczy wycisnąć cały sok i przecedzić go przez sitko. Do garnuszka z grubym dnem wsypać cukier i postawić na ogniu. Gdy cukier rozpuści się i stanie przezroczysty, to uważnie go obserwować, bo w bardzo krótkim czasie zacznie być złoty. Uważać by się nie przypalił – ma uzyskać kolor jasno złoty. Gdy cukier będzie jasno złoty wlać do niego cały sok. Wlewając sok uważać i odsunąć się od garnka bo gorący karmel w połączeniu z sokiem zaczyna pryskaćgdy sok się uspokoi, zamieszać intensywnie, by odkleić ewentualny karmel od dna garnka – karmel zacznie się rozpuszczać w gorącym soku. Teraz należy redukować sos na średnim ogniu przez ok. 10 do 15 minut, aż straci połowę objętości. Następnie zestawić sos z ognia i dodać zimnego masła. Poczekać aż się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Zimne masło zagęści nam sos. Dodać ocet i wymieszać.
PRZYGOTOWANIE KASZY KUSKUS:
Nasypać odpowiednią ilość kaszy do kubka i zalać gorącą wodą niewiele ponad linię. Przykryć i zostawić na 5-10 min do napęcznienia.
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:
Umyć i obrać piersi z błonek. Doprawić do smaku pieprzem i solą z obu stron. Smażyć na patelni do zarumienienia się skórki (uwaga, nie za długo, aby kurczak nie był w środku suchy). Zdjąć z patelni i przed podaniem dać mięsu chwilę 'odpocząć'.





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz