wtorek, 1 marca 2016

Rolady schabowe z serem bałkańskim

przepis Karola Okrasy

Zaczęło się interesująco. Połączenie schabu z ogórkiem, miętą, dymką i serem bałkańskim brzmiało intrygująco. Do tego marchewki z piekarnika i sos z karmelizowana cebulką i piwem. Trzeba przyznać - brzmiało pysznie. Dlatego też z radością zabrałam się do roboty.

Najpierw pod nóż poszły marchewki. Poza tym, że połowę musiałam oddać mojemu królikowi, bo biegał między moimi nogami tylko raz na jakiś czas zatrzymując się i robiąc błagalną głodną minę. Gdy już nakarmiłam żądną karotenu bestię, doprawiłam marchewki i wsadziłam do piekarnika. Uff, pierwszy etap zakończony. Drugi był znacznie przyjemniejszy - szykowanie farszu do roladek. Pokruszenie sera, pokrojenie czosnku, dymki i mięty... Robienie farszu, nadzień i innych tak zwanych paciaj zawsze sprawiało mi przyjemność. Jest w tym jakaś prostota... Mięso też było raczej bezproblemowe. No prawie... Zapomniałam, że moja kuchnia jakkolwiek cudowna by nie była, nadal nie posiada wszystkich udoskonaleń. Jednym z braków jest młotek do mięsa. Okazało się jednak, że słoik majonezu nadaje się do tej roli równie dobrze (koniecznie muszę o tym pamiętać na przyszłość!), więc schabiki wyszły równiutkie, póltora-centymetrowe, gotowe do rolowania.

Schody zaczęły się przy końcowym etapie tworzenia mego kuchennego arcydzieła. Marchewki w piekarniku nagle zaczęły pikać, że są gotowe, a ja w proszku z całą resztą! Wyłączyłam więc grzanie i licząc na to, że nie ucierpią za bardzo siedząc dłużej w cieple wzięłam się za smażenie roladek i szykowanie sosu. Brak patelni grillowej trochę utrudnił ten proces, ale skoro mięso da się ubić majonezem to i da się je usmażyć na zwykłej patelni! Przygotowanie zasmażki i karmelu nie było ciężkie, gorzej że piwo po dolaniu za nic nie chciało się zredukować. Stoję i dzielnie mieszam, marchewki gotowe, mięso już zaraz będzie przesmażone, a sosu nie ubywa. Na szczęście po chwili się udało, więc szybko dodałam zasmażkę i pokrojone ogórki. Gotowanie to bardzo przyjemne czynność, chociaż coraz bliższy jest mi pogląd, że gotowanie jednocześnie na 3 patelniach i pilnowanie piekarnika może być zbyt dużą wielozadaniowością. 

Poszczególne komponenty obiadu idealnego były w końcu gotowe. Wyglądały pysznie i pachniały nieziemsko, więc chyba warto było się męczyć. Zasiadłam więc do uczty. 

Tylko... uczta okazała się nie być warta włożonej w nią pracy. Roladki z farszem były niezłe, ale nie wybitne, sos piwno-karmelowy zupełnie nie pasował do całości, a w marchewkach nie było nic niezwykłego. Wiadomo, nie każdy przepis musi okazać się kulinarnym orgazmem, ale sądziłam, że prawie półtorej godziny spędzone w kuchni zaowocuje czymś lepszym, albo chociaż wartym powtórzenia. Cóż... przynajmniej się najadłam, bo porcja (jak na moje możliwości) była ogromna.

Jeśli moja bałkańska przygoda jednak nie odstraszyła, to dla odważnych i ciekawskich zapraszam do czytania dalej - znajduje się tam przepis na roladki. Powodzenia (może to moje kubki smakowe są niedostosowane do tak egzotycznych połączeń smakowych)!



Ocena dania - 2/10 - pracochłonne, czasochłonne i niezbyt smaczne.
Koszt wykonania - dwie duże porcje, około 20 zł

SKŁADNIKI:
  • 360 g schabu w plastrach
  • 0,5 opakowania sera bałkańskiego
  • 2 ogórki gruntowe, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • pęczek świeżej mięty
  • 250 ml ciemnego piwa typu porter
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 4 duże marchewki, obrane, przekrojone na pół i na ćwiartki
  • olej (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • sól
  • mielony pieprz
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

DODATKOWO:
  • folia spożywcza
  • patelnia grillowa (ale może być zwykła)
  • tłuczek do mięsa
  • papier do pieczenia
  • naczynie żaroodporne z pokrywką (jesli nie ma pokrywki, to szczelnie zawinięte folią aluminiową)
  • wykałaczki

PRZYGOTOWANIE MARCHEWEK:
Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem, wkładamy obrane i pokrojone marchewki, podlewamy je niewielką ilością wody, dodajemy 10-20 g masła, pokrojonego w kostkę, dodajemy zmiażdżone łodygi mięty, sól, biały pieprz i 1 rozgnieciony ząbek czosnku, zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-45 minut.

PRZYGOTOWANIE ROLAD SCHABOWYCH:
Ser bałkański kruszymy drobno i wrzucamy do miski, następnie rozgniatamy go widelcem.
Ser doprawiamy mielonym białym pieprzem i niewielką ilością oleju rzepakowego.
Dodajemy 1 cebulę dymkę pokrojoną w kosteczkę, 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku i obrane ogórki gruntowe, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę (część przygotowanej ilości) oraz 3/4 przygotowanej ilości mięty (same listki, bez łodyg, łodygi odkładamy, a kilka listków pozostawiamy do dekoracji). Mieszamy. Doprawiamy jeszcze odrobiną oleju rzepakowego. Ponownie mieszamy. Odstawiamy.
Plastry schabu myjemy, osuszamy, następnie zawijamy w folię i dobrze rozbijamy za pomocą tłuczka na grubość około 1/2 cm, równomiernie na całej powierzchni. Doprawiamy je odrobiną białego pieprzu i zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki ze schabu pieczemy na patelni grillowej (wcześniej natłuszczonej niewielką ilością oleju rzepakowego).

PRZYGOTOWANIE SOSU PIWNEGO:
Do garnka wrzucamy masło (2 łyżki), czekamy, aż się rozpuści. Do rozpuszczonego masła dodajemy taką samą ilość mąki pszennej i energicznie mieszamy aż do momentu powstania zasmażki.
W czystym garnku upalamy cukier trzcinowy na karmel, 2 małe dymki drobno kroimy. Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone dymki, do przesmażonej dymki dodajemy zmiażdżoną gałązkę mięty, całość zalewamy ciemnym piwem. Gdy sos się zagotuje i delikatnie zredukuje, stopniowo dodajemy zasmażkę, gotujemy, mieszamy. Następnie doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Mieszamy. Wyciągamy gałązkę mięty. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy pozostałą część ogórków pokrojonych w kosteczkę i pozostałą część świeżej mięty.

PODANIE:
Sos piwny przelewamy na talerz, z roladek wyjmujemy wykałaczki. Roladki układamy w sosie razem z marchewkami wyjętymi z piekarnika. Dekorujemy listkami mięty.



1 komentarz:

  1. Kochana moja! Czytalam i pekalam z dumy!! Czekam na nastepne posty na widok i tresc ktorych bedzie mi ciekla slinka <3

    OdpowiedzUsuń