przepis Pascala Brodnickiego
Czasami w ciągu tygodnia po prostu wiadomo, że na gotowanie nie będzie za dużo czasu, a jedzenie musi być. Wtedy bardzo przydaje się dobry przepis na zapiekankę makaronową. Robi się ją szybko, można zrobić dużo i odgrzewać - no obiad idealny. Postanowiłam wypróbować tą konkretną, bo spodobało mi się połączenie w niej warzyw, mozarelli, sosu śmietanowego i boczku. To pewnie przez ten boczek. W końcu nim nie da się zepsuć dania... Boczek jest jak czekolada - zawsze dobry!
Ugotowałam makaron i brokuły, pokroiłam pomidorki i mozarellę, a następnie przygotowałam sos śmietanowy. Dodałam do niego ostrej papryczki, bo uznałam, że sama sól z pieprzem, może nie być wystarczająca. Następnie wzięłam się za cebulę i boczek. Oj to było bardzo przyjemne kilka minut - najpierw krojenie, a później smażenie. Te zapachy! Nie będę oszukiwać trochę kawałków zniknęło bezpośrednio z patelni. Gdy wszystkie półprodukty były gotowe, wymieszałam całość w dużym naczyniu żaroodpornym, posypałam z wierzchu grubą warstwą startego sera gran padano i wstawiłam do piekarnika. Czas pieczenia 20 min (najpierw na termoobiegu, a następnie na funkcji grill).
Żeby było krótko zwięźle i na temat - po 40 minutach przygotowań miałam gotową wielką porcję obiadu, pachnącą boczkiem, z warzywami i cudownie chrupiącą wierzchnią warstwą sera. Nie czekając na nikogo zaatakowałam! Wyszło wyśmienite. Sos śmietanowy pięknie wszystko połączył, leżące na wierzchu kawałki makaronu chrupały, a to wszystko działo się w aromacie boczku z cebulką. No poezja no! Narzeczony też pochwalił. Więc chyba sukces. Dobrze, że zostało też coś na kolejny obiad, bo dobre - bardzo bardzo dobre.
Ocena dania - 8/10
Cena dania - 20 zł - duże naczynie (dwa 2-osobowe obiady)
- suchy makaron kokardki: 300 g
- średnia cebula: 1 szt.
- brokuł, umyty: 1 szt.
- jajka: 1 szt.
- boczek parzony: 2 opakowanie
- małe pomidory: 175 g
- śmietanka 30%, słodka: 200 g
- mozzarella: 2 szt.
- ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 40 g
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
DODATKOWO:
- naczynie żaroodporne
PRZYGOTOWANIE:
300 g suchego makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia. Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy. Do boczku na patelni dodajemy cebulę, całość mieszamy. Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz.
Małe pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły.
Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły. Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g grana padano. Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill). Wyciągamy zapiekankę z pieca.







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz