piątek, 4 marca 2016

Musaka

przepis z Kuchni Lidla

Dzisiaj odbyłam kulinarną podróż do Grecji. Na obiad postanowiłam stworzyć danie o nazwie MUSAKA. Było mi ono znane zarówno z Greckich wakacji jak i Warszawskich restauracji, jednak nigdy sama go nie przygotowywałam. Postanowiłam jednak zaryzykować, gdyż przepis wydawał się być prosty i przyjemny w wykonaniu. 

Wszystko zaczęło się od podsmażenia na oliwie pokrojonych w grube plastry warzyw - cukinii i bakłażana, a następnie odsączeniu ich na papierze. Mam ogromną słabość do cukinii, więc niestety kilka kawałków zostało bezpowrotnie straconych w czeluściach mego żołądka tuż po zdjęciu z patelni. Na szczęście zostało ich wystarczająco dużo do zapełnienia dna naczynia żaroodpornego. Dalej przyszła kolej na mięso w sosie pomidorowym. Najpierw zeszkliłam cebulkę, później dodałam do niej mieloną wieprzowinę i delikatnie mieszając podsmażyłam całość na oliwie. Po chwili dodałam przecier pomidorowy i dolałam czerwonego wina. Tak powstały sos gotowałam przez 20 min. Zapachy unoszące się w kuchni były bardzo zachęcające, jestem więc z siebie bardzo dumna, że nie zjadłam całości w formie półproduktów! Podczas gdy mięsny sos dochodził w garnku, w mniejszym rondelku szybko przygotowałam sos beszamelowy, a w misce pokruszyłam grecki ser sałatkowy. Gdy wszystko było gotowe wylałam sos do naczynia, dokładnie zakrywając cukiniowo-bakłażanowe dno. Na wierzchu równomiernie rozlałam sos beszamelowy, a całość przykryłam serem. Tak przygotowane danie piekłam przez 45 min w piekarniku.

Tradycyjnie czas pieczenia był u mnie czasem przemyśleń. Po pierwsze przypomniałam sobie, że zapomniałam dodać żółtek i gałki muszkatołowej do beszamelu. No ale było już za późno. Gałki muszkatołowej trochę pewnie szkoda, bo dodaje ona pysznego smaku, jednak o dodatku jajek nigdy wcześniej nie słyszałam, więc pewnie żadna strata... Po drugie doszłam do wniosku, że jestem bardzo głodna. Po trzecie natomiast uznałam, że kuchnia grecka (przynajmniej w takim wydaniu i stopniu trudności) chyba będzie bliska memu sercu. Przygotowanie całego dania zajęło mi około 30 min, wszystko było szybkie, proste i pachnące... Jeszcze nie wiedziałam jaki będzie smakowy efekt, a już myślałam o tym, że zrobiłabym to jeszcze raz!

Całość upiekła się pięknie, ser leżący na wierzchu nabrał pięknego złocistego koloru, a zapach... Gdybym mogła przesłać ten zapach, to nie oderwalibyście się od komputerów już nigdy. No chyba tylko, żeby przybiec do mojej kuchni i nałożyć sobie porcję! A smak... oj - PYSZNOŚCI. Połączenie mięsa wieprzowo-wołowego z czerwonym winem sprawia, że smak jest wyrazisty i głęboki, a dodatek cynamonu sprawia, że całość jest łagodna, a wręcz słodkawa. Grecki ser sałatkowy o kwaśno-ostrym smaku pięknie dopełniał całość. Danie było dość lekkie, a jednocześnie sycące. Zdecydowanie polecam, a moi obiadowi współtowarzysze chyba się ze mną zgodzą - MUSAKA DAŁA RADĘ!






 Ocena dania - 7/10 - bardzo smaczne, bardzo sycące, być może lepsze, gdyby ostrzej doprawione
Cena dania - około 30 zł (4-5 porcji)

SKŁADNIKI:

  • bakłażan - umyty i pokrojony na plasterki o grubości 1 cm
  • 2 cukinie - umyte i pokrojone w plasterki o grubości 1cm
  • oliwa z oliwek
  • cebula - posiekana
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • cynamon
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 50 ml czerwonego wina
  • 300 ml mleka
  • 60 g masła
  • 50 g mąki
  • gałka muszkatołowa
  • 1 opakowanie sera typu greckiego
  • 2 żółtka
  • sól i pieprz

DODATKOWO:
  • naczynie żaroodporne
  • ręczniki papierowe

PRZYGOTOWANIE WARZYW:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Solimy i smażymy plastry bakłażana z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry cukinii.

PRZYGOTWANIE SOSU POMIDOROWEGO
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.

PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO:
W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).

PRZYGOTOWANIE CAŁOŚCI:
Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz