czwartek, 30 czerwca 2016

Ciasto kruche z truskawkami

przepis Kwestia Smaku


Babcia Dimy przyjechała w odwiedziny. Trzeba było, więc przygotować coś smacznego, pięknie się prezentującego, ale z ograniczoną ilością cukru, żeby było też zdrowe. Postawiłam na kruche ciasto z dodatkiem sezonowych truskawek. 

Niestety, w mojej opini tym razem nie wyszło idealnie. Nie moge nic zarzucić instrukcjom przygotowania, po prostu wykonanie było tym razem kiepskie. Zamiast proponowanej dużej prostokątnej formy użyłam mniejszej okrągłej. Problem polegał głównie na tym, że warstwa ciasta była za gruba przez co się nie do końca dopiekła. Następnym razem muszę pamiętać i albo użyć mniejszej ilości składników, albo wskazanej w przepisie foremki. Smakowo jednak ciasto było cudowne, podpieczone truskawki z kruszonką - smak lata!









Ocena dania - 6/10 (muszę popracować nad spodem)
Cena dania - 15/20zł (w zależności od ceny truskawek)

SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej lub owsianej
  • 50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła (zimnego)
DODATKOWO:
  • 800 g truskawek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder
WYKONANIE:

Formę o wymiarach około 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski przesiać obydwie mąki, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników na drobną kruszonkę, następnie szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika.
Kruszonka: do miski wsypać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta). Truskawki: pokroić na mniejsze kawałki (np. na ćwiartki), włożyć do miski, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Na podpieczony spód wyłożyć truskawki, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz