piątek, 10 czerwca 2016

Kruche z rabarbarem i bezą

przepis Moje Wypieki


Wspominam sobie sezon rabarbarowy i polecam wspaniały przepis na ciasto jeśli komuś jeszcze uda się dorwać końcówkę tego pysznego owoca (albo warzywa... ŁODYGI w każdym razie). 

Technika przygotowania nie jest trudna, chyba że pałacie niechęcią do kruchego ciasta lub bezy. Ja mam jakieś szczęście, bo i jedno i drugie zawsze mi wspaniale wychodzi. Słyszałam jednak, że bywają podstępne. Wtedy polecam się trzymanie przepisu co do literki i musi się udać!

Do rabarbarowej masy dodane zostały także maliny, dzięki czemu owocowe 'nadzienie' miało bardzo ciekawy, troszkę słodszy smak. Beza jednak zagrała zdecydowanie pierwsze skrzypce zarówno w wyglądzie ciasta, jak i w jego smaku. Zrównoważyła kwas rabarbaru i dodała chrupiących doznań. 

Przyznaję, że ciasto nie należy ani do najszybszych, ani do najłatwiejszych w przygotowaniu, ale zdecydowanie jest warte włożonego weń trudu.

Przepraszam tylko za kiepskie zdjęcia - był pewien problem, ponieważ jeszcze gorące zostało zabrane do rodziców, a tam... No cóż - zjedliśmy je na jedno posiedzenie i znikało z talerzy tak szybko, że nawet nie próbowałam fotografować... NASTĘPNYM RAZEM!

 





Ocena dania - 9/10
Cena dania - 20 zł

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka
Nie dodawałam kwaśnej śmietany, bo w innych przepisach nigdy nie była potrzebna, a ciasto zawsze wychodziło pyszne. Więc uważam, że jest zbędna. Ale jak leży w lodówce i nie ma dla niej lepszego zastosowania to można dodać. 


PRZYGOTOWANIE CIASTA:


Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę (ciasto będzie klejące, ale oprószyć je mąką), owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i co pewien czas zanurzając dłonie w mące, by się nie kleiło, dokładnie wylepić spód i wyrównać, lekko ponakłuwać widelcem. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut. Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 18 - 20 minut, na jasnozłoty kolor.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500 g rabarbaru, pociętego na kawałki (łodyg nie obieramy)
  • 100 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy, umytej i wyparzonej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać.

SKŁADNIKI NA BEZĘ:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Ja bezę już na stałe robię tylko z białek i cukru. Nie dodaję skrobi ziemniaczanej, ani soli, ani soku z cytryny. Zawsze udaje się ją ubić na bardzo, BARDZO sztywno i zawsze wychodzi wspaniale upieczona. Więc w przygotowaniu bezy (zarówno w tym przepisie jak w i w tortach bezowych) można pominąć wszystko co nie jest białkiem, ani cukrem!

PRZYGOTOWANIE BEZY:

Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.​​

Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć rabarbarowe nadzienie, wyrównać. Na nie wyłożyć bezę. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżyć temperaturę do 140ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz