przepis Moje Wypieki
Wspominam sobie sezon rabarbarowy i polecam wspaniały przepis na ciasto jeśli komuś jeszcze uda się dorwać końcówkę tego pysznego owoca (albo warzywa... ŁODYGI w każdym razie).
Technika przygotowania nie jest trudna, chyba że pałacie niechęcią do kruchego ciasta lub bezy. Ja mam jakieś szczęście, bo i jedno i drugie zawsze mi wspaniale wychodzi. Słyszałam jednak, że bywają podstępne. Wtedy polecam się trzymanie przepisu co do literki i musi się udać!
Do rabarbarowej masy dodane zostały także maliny, dzięki czemu owocowe 'nadzienie' miało bardzo ciekawy, troszkę słodszy smak. Beza jednak zagrała zdecydowanie pierwsze skrzypce zarówno w wyglądzie ciasta, jak i w jego smaku. Zrównoważyła kwas rabarbaru i dodała chrupiących doznań.
Przyznaję, że ciasto nie należy ani do najszybszych, ani do najłatwiejszych w przygotowaniu, ale zdecydowanie jest warte włożonego weń trudu.
Przepraszam tylko za kiepskie zdjęcia - był pewien problem, ponieważ jeszcze gorące zostało zabrane do rodziców, a tam... No cóż - zjedliśmy je na jedno posiedzenie i znikało z talerzy tak szybko, że nawet nie próbowałam fotografować... NASTĘPNYM RAZEM!

Ocena dania - 9/10
Cena dania - 20 zł
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 4 żółtka
Nie dodawałam kwaśnej śmietany, bo w innych przepisach nigdy nie była potrzebna, a ciasto zawsze wychodziło pyszne. Więc uważam, że jest zbędna. Ale jak leży w lodówce i nie ma dla niej lepszego zastosowania to można dodać.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i co pewien czas zanurzając dłonie w mące, by się nie kleiło, dokładnie wylepić spód i wyrównać, lekko ponakłuwać widelcem. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut. Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 18 - 20 minut, na jasnozłoty kolor.
- 500 g rabarbaru, pociętego na kawałki (łodyg nie obieramy)
- 100 g malin (świeżych lub mrożonych)
- skórka otarta z 1 pomarańczy, umytej i wyparzonej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Ja bezę już na stałe robię tylko z białek i cukru. Nie dodaję skrobi ziemniaczanej, ani soli, ani soku z cytryny. Zawsze udaje się ją ubić na bardzo, BARDZO sztywno i zawsze wychodzi wspaniale upieczona. Więc w przygotowaniu bezy (zarówno w tym przepisie jak w i w tortach bezowych) można pominąć wszystko co nie jest białkiem, ani cukrem!
PRZYGOTOWANIE BEZY:
Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.
Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć rabarbarowe nadzienie, wyrównać. Na nie wyłożyć bezę. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżyć temperaturę do 140ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku.






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz