czwartek, 30 czerwca 2016

Mac n' Cheese



Chyba wszyscy wiemy czym jest tradycyjny, Amerykański mac n'cheese. Ja z okazji sesji i potrzeby zjedzenia czegoś co poprawi humor postanowiłam go w końcu upichcić. Przygotowanie było bardziej wymagające niż myślałam. Nadal nie było to nic trudnego, ale wydawało mi się, że będzie to bardziej na zasadzie - wrzuć makaron, wrzuć ser i masz gotowe. A tu zaskoczenie - sos beszamelowy, do niego ser, ostrożnie roztopić, wymieszać z makaronem, upiec... Dużo zachodu jak na coś co ma być szybkim poprawieniem humoru. W przepisie który znalazłam miały być dodane krakersy, ja jednak tego nie zrobiłam, bo po pierwsze ich nie miałam, a po drugie nie widziałam w tym sensu.

Co gorsza - okazało się, że zupełnie nie jest to mój smak. Było takie tłuste i mdłe i bez sensu. Jedyny pozytyw był taki, że Dimie smakowało i z uśmiechem na ustach zjadł całą swoją porcję.






Ocena dania - 4/10
Cena dania - 15 zł / duża blacha


SKŁADNIKI:
  • 200 g makaronu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 100 g sera łagodnego (np. gouda, edam...), startego
  • 100 g sera dojrzewającego (np. radamer, parmezan, grana padano...), startego
  • lub 200 g mieszanki ulubionych tartych serów
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 5 krakersów (np. Lajkonik)
WYKONANIE:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

W rondlu roztopić masło, dodać mąkę. Szybko i stale mieszać, aż składniki się połączą. Wtedy stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając. Gotować na niewielkim ogniu do zgęstnienia sosu, mieszając. Musi być gładki i kremowy. Doprawić do smaku, a następnie wrzucić starte sery - zostawiając ok. łyżkę do posypania. Podgrzewać, mieszając, do czasu, aż ser się rozpuści.

Następnie powstały sos dobrze wymieszać z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypać resztą sera oraz pokruszonymi krakersami. Piec ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni. Przełożyć do miseczek i... wszystkie smutki znikają ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz