przepis http://gingerbreath.blox.pl/
Chyba wszyscy wiemy czym jest tradycyjny, Amerykański mac n'cheese. Ja z okazji sesji i potrzeby zjedzenia czegoś co poprawi humor postanowiłam go w końcu upichcić. Przygotowanie było bardziej wymagające niż myślałam. Nadal nie było to nic trudnego, ale wydawało mi się, że będzie to bardziej na zasadzie - wrzuć makaron, wrzuć ser i masz gotowe. A tu zaskoczenie - sos beszamelowy, do niego ser, ostrożnie roztopić, wymieszać z makaronem, upiec... Dużo zachodu jak na coś co ma być szybkim poprawieniem humoru. W przepisie który znalazłam miały być dodane krakersy, ja jednak tego nie zrobiłam, bo po pierwsze ich nie miałam, a po drugie nie widziałam w tym sensu.
Co gorsza - okazało się, że zupełnie nie jest to mój smak. Było takie tłuste i mdłe i bez sensu. Jedyny pozytyw był taki, że Dimie smakowało i z uśmiechem na ustach zjadł całą swoją porcję.
Ocena dania - 4/10
Cena dania - 15 zł / duża blacha
SKŁADNIKI:
- 200 g makaronu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki pełnotłustego mleka
- 100 g sera łagodnego (np. gouda, edam...), startego
- 100 g sera dojrzewającego (np. radamer, parmezan, grana padano...), startego
- lub 200 g mieszanki ulubionych tartych serów
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 5 krakersów (np. Lajkonik)
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
W rondlu roztopić masło, dodać mąkę. Szybko i stale mieszać, aż składniki się połączą. Wtedy stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając. Gotować na niewielkim ogniu do zgęstnienia sosu, mieszając. Musi być gładki i kremowy. Doprawić do smaku, a następnie wrzucić starte sery - zostawiając ok. łyżkę do posypania. Podgrzewać, mieszając, do czasu, aż ser się rozpuści.
Następnie powstały sos dobrze wymieszać z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypać resztą sera oraz pokruszonymi krakersami. Piec ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni. Przełożyć do miseczek i... wszystkie smutki znikają ;)






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz