przepis Kwestia Smaku
Kupiłam w Lidlu piękne mango. Z jednego zrobiłam smoothie z dodatkiem melona, ale drugie postanowiłam wykorzystać w bardziej oryginalny sposób i dodałam je do obiadu.
Filety z kurczaka upiekłam na kratce w piekarniku, gdyż nadal nie zainwestowałam w patelnię grillową. Wydaje mi się jednak, że mięso z piekarnika wychodzi zawsze bardziej soczyste niż takie z patelni. Ale może to po prostu kwestia gustu i przyzwyczajenia...
Poniżej zamieszczam pełen przepis - czyli z dodatkiem sałatki i kaszy jaglanej. Narzeczony jednak za kaszą nie przepada, więc u nas danie wystąpiło w towarzystwie ryżu, co moim zdaniem jest zdecydowanie lepszym dodatkiem - kasza jaglana ma jednak dość intensywny i specyficzny smak, który mógłby konkurować z chutney, a nie o to przecież chodzi. W tym daniu pierwsze skrzypce należą zdecydowanie do mango.
Jest jednak pewna zmiana, którą bym zaproponowała. Marynata w której jest kurczak jest dość intensywna, przez co ma się wrażenie, że na talerzu są dwa oddzielne dania - mięso i mango. Proponuję więc przed podaniem przełożyć upieczone filety do garnka z chutney i chwilkę tam potrzymać, aby obtoczyć je aromatem owocu. Wtedy podawać jako jedną spójną całość z dodatkiem kaszy lub ryżu.
Ocena dania - 7/10
Cena dnia - 30 zł / 2 porcje (mango jednak swoje kosztuje)
SKŁADNIKI NA KURCZAKA:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- sól morska
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- 2 łyżeczki soku z cytryny i szczypta skórki
- 2 łyżki oliwy extra vergine
SKŁADNIKI NA CHUTNEY Z MANGO:
- 1 duże mango
- 3 łyżki białego wina
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub 1 łyżeczka miodu
- 1 papryczka chili
SKŁADNIKI NA KASZĘ I SAŁATKĘ:
- 300 ml wody
- sól morska
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
- oraz: sałata z winegretem i młodą cebulką lub szczypiorkiem
WYKONANIE:
- Filety opłukać i osuszyć, każdego przekroić na 2 połówki, każdą połówkę pokroić wzdłuż na 2 cieńsze filety około 1/2 cm grubości. Doprawiać solą morską oraz natrzeć składnikami marynaty: imbirem, startym czosnkiem, papryką, tymiankiem, cytryną oraz oliwą. Odłożyć na około 30 minut do zamarynowania. W międzyczasie zacząć przygotowywać chutney, kaszę i sałatę.
- Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć pierwszą partię filetów (połowę), wcześniej smarując je dodatkową oliwą. Grillować przez około 3 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i znów zgrillować przez około 3 minuty. Zdjąć z patelni i podawać z chutney z mango, kaszą jaglaną i sałatą.
- Mango obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka, podgrzać, dodać białe wino, ocet, cukier, syrop lub miód. Gotować pod przykryciem przez około 2-3 minuty, następnie otworzyć garnek i gotować jeszcze przez około 3-4 minuty aż owoce będą miękkie i szkliste. Odstawić z ognia, dodać cieniutko pokrojoną papryczkę chili i wymieszać.
- Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać oliwę i opłukaną kaszę. Wymieszać i przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10-15 minut. Otworzyć, wymieszać widelcem i wyłożyć na półmisek.







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz