przepis Kwestia Smaku
Śniadania, śniadania, śniadania...
Najważniejszy posiłek dnia musi być porządny, smaczny i dawać energię na cały dzień. Rzadko jednak zdarza mi się przygotować coś takiego dobrego i z przytupem. Dlatego z okazji weekendu postanowiłam przygotować frittatę. Jest to omlet z dodatkiem warzyw i sera, podsmażony na patelni, a następnie upieczony w piekarniku. W tej wersji dodatkami była starta mozarella i pomidory. Jako, że jednak nie miałam odpowiedniej ilości pomidorów to dodałam także pół papryki. Zdecydowanie polecam taką wersję frittaty, bo papryka wspaniale pasuje i smakuje jakby była zgrillowana - pyszności.
Samo przygotowanie było dość łatwe, jednak trzeba poświęcić na nie więcej czasu. Zajęło mi to w sumie około 30 min, ale zdecydowanie było warto. Szczególnie, że w oczekiwaniu piłam pyszną mrożoną kawę!
Ocena dania - 10/10
Cena dania - 10 zł (dwuosobowa porcja)
SKŁADNIKI:
- 2 pomidory (lub 1 pomidor i pół czerwonej papryki)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 4 jajka
- 1/2 ząbka czosnku
- 3 łyżki mleka
- 1 kulka (125 g) mozzarelli
- bazylia
- 1 łyżka masła
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować małą patelnię o średnicy około 20 cm, którą można wstawiać do piekarnika (w razie potrzeby można rączkę owinąć folią aluminiową lub przełożyć nadzienie z patelni do żaroodpornego naczynka).
Pomidory sparzyć, np. włożyć na kilkanaście minut do wrzątku, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i wyciąć szypułki. Ułożyć na talerzu, doprawić solą i pieprzem, skropić octem balsamicznymi i oliwą extra vergine. W oddzielnej misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem soli, pieprzu, drobno startego czosnku i mleka. Dodać ser mozzarella straty na tarce o dużych oczkach lub rozdrobniony palcami. Wsypać połowę poszarpanych liści bazylii i wymieszać.
Rozgrzać patelnię razem z masłem, zebrać pianę z powierzchni. Wlać masę jajeczną i smażyć przez około 2 minuty (masa na brzegach ma bulgotać), następnie ułożyć pomidory i wstawić do piekarnika bez przykrycia na około 15 minut lub do czasu aż masa będzie zastygnięta. Posypać resztą bazylii.








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz