przepis Kwestia Smaku
Ostatnimi czasy miałam wrażenie, że w kuchni zagościła nuda. Robiłam bardzo dużo ciast i ciasteczek, jednak dania obiadowe przestały być ciekawe. Nadszedł czas to zmienić!
W orginalnym przepisie do szaszłyków miała zostać dodana także szynka parmeńska, nie miałam jej jednak w lodówce, a chciałam zrobić obiad przed powrotem narzeczonego do domu. Oczywiście nadal nie kupiłam patyczków do szaszłyków, więc nadziewałam pojedyncze porcje na zwykłe wykałaczki. Wyszło bardzo fajnie, nie zmienia to jednak faktu, że muszę w końcu kupić odpowiednie patyczki.
Wyszło przepysznie, bo było delikatne, troszkę chrupiące dzięki pieczeniu w piekarniku na funkcji grill. Dodatkiem do szaszłyków była delikatna sałatka z pomidorami. Zdrowy obiad, pyszny obiad, do powtórzenia obiad!
Ocena dania - 8/10
Cena dania - 15 zł (ok. 10 mini szaszłyków)
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól morska drobnoziarnista
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- pęczek bazylii
- 1 mały słoiczek tapenady pomidorowej (pesto z suszonych pomidorów) lub 4 kawałki suszonych pomidorów zmiksowane z częścią zalewy olejowej ze słoiczka - powinniśmy otrzymać około 3 łyżki gęstego smarowidła
- 6 łyżek oliwy extra vergine
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Piersi kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien i kostek. Jeszcze raz opłukać, osuszyć i oprószyć solą morską. Piersi rozłożyć na desce i przykryć przeźroczystą folią, roztłuc na cieńsze filety, mniej więcej tej samej grubości. Zdjąć folię i posmarować mięso tapenadą, następnie położyć plasterki szynki parmeńskiej (po dwa na jednej piersi), ułożyć listki bazylii. Filety zwinąć w roladki, przyciąć i odłożyć nierówne końce, resztę pokroić w poprzek na około 2 cm kawałki. Nakłuć je szpikulce i ułożyć na blasze do pieczenia.
Za pomocą pędzelka posmarować szaszłyki oliwą. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 12 - 15 minut w 200 stopniach C lub najlepiej z włączoną funkcją grilla na średnią moc. Można grillować na patelni grillowej lub na grillu w sumie przez ok. 10 - 12 minut, z każdej strony po około 2 - 3 minuty. Można posypać świeżym tymiankiem.











Brak komentarzy:
Prześlij komentarz