wtorek, 27 września 2016

Zupa z dyni

przepis Kwestia Smaku


Oh la la, w końcu zaczął się mój ukochany sezon DYNIOWY! Zrobiłam więc obiad inspirowany tym cudownym pomarańczowym warzywem. Najpierw zupa, a później opisane w poście wyżej ciasto. Mniam! W sumie do przygotowania całości potrzebowałam około 1,5 kg dyni, ale 'przypadkiem' kupiłam jej trochę więcej. Dokładniej 3 kg więcej. Innymi słowy, na blogu zagości dużo dynio-inspirowanych przepisów. Będzie smacznie, zdrowo i jesiennie, bo w mamy już przecież końcówkę września...

Przepisów na zupę dyniową jest wiele - wybrałam ten, gdyż wydawał się być delikatny, bez zbędnych dodatków i o intensywnym dyniowym smaku. Wprowadziłam jednak kilka zmian w oryginalnym przepisie. 

- Dodatek gałki muszkatołowej, która w mojej opinii pięknie komplementuje smak dyni.
- Pominęłam dodawanie imbiru, który moim zdaniem zdominowałby nad smakiem dyni. 
- Zamiast całej szklanki mleka dolałam do zupy połowę, aby jej zbytnio nie rozcieńczyć.
- Ozdobiłam zupę świeżo mielonym pieprzem i kilkoma kropli 30% śmietanki.
- Jako 'wkładkę węglowodanową' zastosowałam chipsy tortillowe (przepis na dole).

Wyszło naprawdę bardzo dobre i jedynym minusem całości był fakt, że przygotowałam jej zdecydowanie za mało! Następnym razem użyję chyba podwójnych składników...





Ocena dania - 9/10
Cena dania - 20 zł
SKŁADNIKI (4 porcje):
  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 250 g ziemniaków
  • 25 g łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 pomidor
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 placki tortilli pszennej + sól + olej
PRZYGOTOWANIE:

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.  Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

* Placki pszennej tortilli pokroić na mniejsze trójkąty. Wyłożyć na blachę, delikatnie posmarować olejem i mocno posolić. Piec 6-8 min w temperaturze 160 stopni. Podawać w zupie lub na talerzu obok.

2 komentarze:

  1. Kupuję dziś dynię i szukam inspiracji 🎃
    Dobry patent z tymi chipsami z tortilli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super są, bo to coś innego. Tylko zdecydowanie je posyp solą i może jeszcze jakimiś przyprawami żeby były wyraziste :)

      Usuń