przepis Kwestia Smaku
Oh la la, w końcu zaczął się mój ukochany sezon DYNIOWY! Zrobiłam więc obiad inspirowany tym cudownym pomarańczowym warzywem. Najpierw zupa, a później opisane w poście wyżej ciasto. Mniam! W sumie do przygotowania całości potrzebowałam około 1,5 kg dyni, ale 'przypadkiem' kupiłam jej trochę więcej. Dokładniej 3 kg więcej. Innymi słowy, na blogu zagości dużo dynio-inspirowanych przepisów. Będzie smacznie, zdrowo i jesiennie, bo w mamy już przecież końcówkę września...
Przepisów na zupę dyniową jest wiele - wybrałam ten, gdyż wydawał się być delikatny, bez zbędnych dodatków i o intensywnym dyniowym smaku. Wprowadziłam jednak kilka zmian w oryginalnym przepisie.
- Dodatek gałki muszkatołowej, która w mojej opinii pięknie komplementuje smak dyni.
- Pominęłam dodawanie imbiru, który moim zdaniem zdominowałby nad smakiem dyni.
- Zamiast całej szklanki mleka dolałam do zupy połowę, aby jej zbytnio nie rozcieńczyć.
- Ozdobiłam zupę świeżo mielonym pieprzem i kilkoma kropli 30% śmietanki.
- Jako 'wkładkę węglowodanową' zastosowałam chipsy tortillowe (przepis na dole).
Wyszło naprawdę bardzo dobre i jedynym minusem całości był fakt, że przygotowałam jej zdecydowanie za mało! Następnym razem użyję chyba podwójnych składników...
Ocena dania - 9/10
Cena dania - 20 zł
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 800 g dyni (500 g po obraniu)
- 250 g ziemniaków
- 25 g łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 pomidor
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
- 2 placki tortilli pszennej + sól + olej
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
* Placki pszennej tortilli pokroić na mniejsze trójkąty. Wyłożyć na blachę, delikatnie posmarować olejem i mocno posolić. Piec 6-8 min w temperaturze 160 stopni. Podawać w zupie lub na talerzu obok.





Kupuję dziś dynię i szukam inspiracji 🎃
OdpowiedzUsuńDobry patent z tymi chipsami z tortilli!
Super są, bo to coś innego. Tylko zdecydowanie je posyp solą i może jeszcze jakimiś przyprawami żeby były wyraziste :)
Usuń