przepis Moje Wypieki
No i wpadła śliwka do rumu... Na medyczną Wigilię zobligowałam się upiec ciasto, a to dlatego, że znalazłam ten oto przepis. Są śliwki, czyli nawiązanie do świąt, jest czekolada, czyli samo dobre i jest baaardzo dużo rumu czyli imprezowo!
Muszę jednak przyznać - nie spodziewałam się, że będzie z tym ciastem aż tyle roboty. Z zegarkiem w ręku robiłam je 3 godziny! Biszkopt kakaowy trochę opadł po wyjęciu z pieca, więc nie obyło się bez tradycyjnego załamania nerwowego, ale finalny efekt (przynajmniej estetycznie) nie jest zły. Moja dieta nadal trwa, więc sama nie mogę skosztować, ale zatrudnię do tego mojego prywatnego testera / narzeczonego. A żeby wynik był statystycznie ważny po grupowej Wigilii dodam opinię kilku osób więcej. W końcu co podniebienie to smak!
Na razie jednak wrzucam przepis, może ktoś z Was będzie chciał zaszaleć, a ma w domu zbędą butelkę rumu :)
OPINIE * OPINIE * OPINIE
Zarówno narzeczony jak i medyczni znajomi jednogłośnie uznali, że ciasto jest pyszne, pyszne i cudowne. Usłyszałam tylko dwie uwagi - po pierwsze, że za słodkie (no ale cóż, słoik Nutelli robi swoje), a po drugie, że do śliwek jednak bardziej pasuje ciemna czekolada. Tutaj jednak chodziło o efekt wizualny, dlatego stoję murem za swoją decyzją o maczaniu ich w białej!
OPINIE * OPINIE * OPINIE
Zarówno narzeczony jak i medyczni znajomi jednogłośnie uznali, że ciasto jest pyszne, pyszne i cudowne. Usłyszałam tylko dwie uwagi - po pierwsze, że za słodkie (no ale cóż, słoik Nutelli robi swoje), a po drugie, że do śliwek jednak bardziej pasuje ciemna czekolada. Tutaj jednak chodziło o efekt wizualny, dlatego stoję murem za swoją decyzją o maczaniu ich w białej!
Ocena dania - 8/10
Cena dania - 60 zł (bo ja rum musiałam kupić)
ŚLIWKI W RUMIE:
- 500 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
- 250 ml ciemnego rumu
Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki (jeśli cały alkohol z jakiegoś powodu nie wsiąknie w śliwki - odlać go a śliwki osuszyć).
BLATY KAKAOWE:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao (płaskie)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu:
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
NASĄCZENIE:
- 100 ml kawy (1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 100 ml wody)
- 3 łyżki rumu
Wymieszać.
KREM:
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 400 g nutelli, w temperaturze pokojowej
- 125 g serka mascarpone, schłodzonego
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania puszystej masy. Dodać nutellę i mascarpone, utrzeć tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu. Dodać śliwki nasączone w rumie i wymieszać.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 120 g deserowej czekolady, posiekanej
- 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
Kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.
DODATKOWO:
- 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki kawowej z rumem a następnie posmarować cienką warstwą powideł. Na powidła wyłożyć kremową masę z nutelli i śliwek, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić. Schłodzić. Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty, udekorować dodatkowymi śliwkami maczanymi w roztopionej czekoladzie.











Brak komentarzy:
Prześlij komentarz