niedziela, 11 grudnia 2016

Placki z dyni

przepis Kwestia Smaku


W lodówce mam dwa ogromne pudełeczka puree z dyni. Trzeba je jakoś wykorzystać. Uznałam więc, że zaszaleję i zjem dynię na śniadanie. Znalazłam więc szybko przepis na moją ukochaną formę porannego obżarstwa - PLACKI! 

Przepis należy do rodzaju "wrzuć wszystko do miski i wymieszaj" czyli jak na poranek jest idealny. Podaję przepis oryginalny, ja jednak podzieliłam składniki na pół, bo potrzebowałam porcji jednoosobowej. Smażenie zajęło koło 10 minut i udało mi się nawet nic nie przypalić. 

Całość podałam pięknie na talerzu z dodatkiem syropu klonowego. Przyznaję szczerze - było tak pyszne, że niezależnie od tego ile bym ich zrobiła i tak zjadłabym wszystkie. Taki ze mnie mały obżartuszek. 





Ocena dania - 9/10
Cena dania - 15 zł (cena dynii gra największą rolę) 
SKŁADNIKI:
  • 200 g PURÉE Z UPIECZONEJ DYNI (*)
  • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
  • W misce wymieszać ostudzone purée z dyni z jogurtem naturalnym (pomijamy jeśli puree z dyni jest rzadkie), następnie wymieszać z jajkami, 2 łyżkami oleju lub roztopionego masła i cukrem.
  • Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko wymieszać delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
  • Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem lub masłem klarowanym. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.
  • Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
  • Placki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z powidłami morelowymi lub śliwkowymi.
PUREE Z DYNI (*) :
  • Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
  • Wyjąć łyżką upieczony miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Jeśli dynia jest bardzo wodnista, a potrzebujemy ją do placków, kotletów lub na sernik, wówczas można ją trochę odcisnąć w gazie. Niektóre dynie np. małe, mocno pomarańczowe i ciężkie, mają dość mączysty i zwarty miąższ, którego nie trzeba odciskać.
  • W konkretnych przepisach na desery i dania podana jest ilość potrzebnego purée. Można je zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz