piątek, 23 grudnia 2016

Korzenne brownie z suszonymi śliwkami

przepis Kwestia Smaku


Wyłamałam się ze Świątecznej tradycji pieczenia piernika - nie było w tym roku ani nastroju ani chęci. Postanowiłam go jednak czymś zastąpić i wnioskując po zapachu chyba mi się udało. 

Przepis wpadł mi w ręce właściwie sam - brzmiał bardzo ciekawie, więc uznałam, że spróbuję. Ucieszyłam się bardzo z dodatku suszonych śliwek uwielbianych przez moją babcię - ciasto dedykowane jest specjalnie dla niej!

W przygotowaniu nie było nic szczególnego - w gruncie rzeczy brownie, jak brownie, tylko pachnące pięknie korzenną przyprawą do piernika. Schody zaczęły się przy pieczeniu. Przepis twierdzi, że 32 minuty, a ciasto dalej właściwie płynie. Ja wiem, że brownie to delikatne ciasto, które właściwie z założenia powinno wychodzić z zakalcem, ale to już była przesada. Dodałam więc kilka minut więcej, wyszło fajne. Jednak po wystudzeniu gdy nakładałam polewę czekoladową odkryłam, że jest dość twarde. Istnieje więc szansa, że przesadziłam w drugą stronę. No ale cóż - jutro się okaże, a tymczasem zachęcam Was do pieczenia! Do Wigilii zostało jeszcze kilka godzin, a jedno ciasto więcej na pewno nie zaszkodzi.








Ocena dania - ??
Cena dania - 10-20 zł


SKŁADNIKI:
  • 200 g masła
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 270 g drobnego cukru
  • 135 g mąki (dowolnej, może też być bezglutenowa)
  • szczypta soli
  • 150 g suszonych śliwek
  • polewa: 100 g deserowej czekolady + 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub innej o takiej samej powierzchni np. 24 x 24 cm lub tortownica o średnicy 24 cm), posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło włożyć do rondelka, dodać przyprawę piernikową i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać obydwie czekolady połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i sól, zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane śliwki i wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika.

Piec przez ok. 32 minuty, aż ciasto lekko urośnie. Po przestudzeniu polać polewą (roztopiona czekolada z masłem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz