piątek, 23 grudnia 2016

Sernik tradycyjny

przepis Moje Wypieki


Z dzieciństwa mam dwa bardzo wyraźne wspomnienia związane z okresem świąt - jedno dotyczy Wielkanocy, a drugie Bożego Narodzenia. Oba są jedna związane z osobą mojego dziadka. Jako, że jesteśmy już wszyscy chyba w Wigilijnym nastroju, podzielę się z Wami tym drugim. Dziadek siedzi w kuchni przy stole i ręcznie uciera biały ser na sernik, ja jako mały szkrab chce mu pomóc i wyrywam mu z rąk drewnianą kulę, ale po minucie się męczę i odchodzę. Cała akcja powtarza się oczywiście parokrotnie, a dziadek z anielską cierpliwością dla swojej wnusi pozwala mi na to. I tak się bawimy - on pracując, a ja 'pomagając'.

W tym roku mając to wspomnienie w głowie sama postanowiłam przygotować świąteczny sernik. Miałam wiele, bardzo mało tradycyjnych pomysłów - dodatek chałwy, albo dyni, albo sernikobrownies na punkcie którego ostatnio oszalałam. Doszłam jednak do wniosku, że to chyba nie jest okazja do eksperymentów i zdecydowałam się na upieczenie tradycyjnego sernika - nie ma on żadnego spodu, składa się tylko z masy serowej z dodatkiem bakalii i polany jest miękką, słodką polewą czekoladową. Smak z dzieciństwa sam pojawia się na języku.

Okazało się, że przygotowanie go było łatwiejsze niż przypuszczałam. Ucierpiała jedynie moja silna wola trzymania się diety, ponieważ wyjadałam zarówno domową babciną skórkę pomarańczową, jak i masę serową, która (przynajmniej na surowo) smakowała nieziemsko! 

Tym razem doszłam jednak do wniosku, że nie doczekam do jutra, aby dowiedzieć się czy ciasto się udało i małą jego ilość odlałam do malutkiej foremki i upiekłam oddzielnie dla narzeczonego. Gdy wróci z pracy będzie na niego czekać jego własny mały (ale miejmy nadzieję PYSZNY) serniczek!








Ocena dania - ??
Cena dania - 10/20 zł




SKŁADNIKI:
  • 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 200 g masła*
  • 250 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
  • 4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 50 g kaszy manny)
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/
  • bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle upodobania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać skrobię ziemniaczaną (lub kaszę manną), proszek do pieczenia, zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i/lub rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.

* Przy użyciu tłustego twarogu z wiaderka (np. Piątnica, Delfiko ilość masła należy zmniejszyć o połowę).

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 70 ml śmietany kremówki 36%
  • 70 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz