przepis Pawła Małeckiego
Szybki przepis na słodką przekąskę, więc i szybki komentarz.
Łatwo i błyskawicznie stworzyłam dwie blachy pysznych domowych kokosanek. Nakład pracy właściwie żaden, tyle co mieszać żeby się wszystko ładnie rozpuściło i połączyło.
Uwagi - wszyscy poczęstowani, jednym głosem mówią, że jasne lepsze. Innymi słowy, w tym wypadku, czekolada nie była dobrym rozwiązaniem. Oj dziwny jest ten świat...
Ocena dania - 4/10 (ciemne) oraz 6/10 (jasne)
Cena dania - 15 zł (dwie blachy)
- 200 g wiórków kokosowych
- 350 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5 białek, rozmiar jajek M
- 50 g czekolady deserowej
Do miski, którą umieszczamy nad garnkiem z parujacą wodą, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz wlewamy białko. Mieszamy do momentu uzyskania gorącej jednolitej masy, następnie miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy posiekaną czekoladę.
Za pomocą worka cukierniczego wytłaczamy kokosanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 12-16 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).







Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńLol nie umiem dodawac kolentarzy
OdpowiedzUsuń#glutenfree