środa, 9 marca 2016

Łosoś w maku z sosem szmaragdowym

przepis Pascala Brodnickiego



Ryby są w mojej kuchni tematem bardzo drażliwym. Ja bardzo lubię - najlepiej w wersji na surowo w formie sushi, ale w innych także. Narzeczony twierdzi jednak, że ryba w zęby gryzie i lepiej się do niej nie zbliżać. Postanowiłam jednak zaryzykować, gdyż przepis wydał mi się bardzo ciekawy i zupełnie inny niż wszystkie! Zakupiłam więc łososia i z duszą na ramieniu zabrałam się do gotowania.

Przygotowanie puree mam już w małym palcu, gdyż bardzo często gości ono na naszym stole, jednak tym razem postanowiłam nie robić go po mojemu, tylko grzecznie z przepisem. Szczególnie ze miało być zielone brokułowe. Ugotowałam różyczki brokułowe i zahartowałam je w zimnej wodzie. Ugotowałam pokrojone ziemniaki w mleku (z tym spotkałam się po raz pierwszy, ale bardzo ciekawy efekt wszedł). Gdy wszystko już było miękkie, szybko zmiksowałam i doprawiłam gałką muszkatołową.

W międzyczasie, gdy warzywa się gotowały przygotowałam sos szmaragdowy. Pół opakowania umytej rukoli wrzuciłam do blendera, dodałam sok z połówki cytryny, oliwę z oliwek i wodę. Wszystko zblendowałam, tworząc cudownie zielony sos o intensywnie kwaśnym smaku. Dodałam trochę ostrej czerwonej papryki mielonej, w celu wzbogacenia smaku.

Gdy zielone części obiadu były gotowe zaatakowałam rybę. Po umyciu i odcięciu skóry przyprawiłam solą i pieprzem, a następnie obtoczyłam w maku. Smażyłam około 1,5 minuty na każdej ze stron.

W taki oto dość szybki i przyjemny sposób stworzyłam obiad, który był był zarówno zdrowy, jak i kolorowy. A na dodatek PYSZNY! Największym dowodem na to (a jednocześnie ogromnym komplementem dla mnie) był fakt, że mój mężczyzna zjadł wszystko z apetytem i smucił się, że nie ma więcej ryby!! Innymi słowy przepis bardzo wart polecenia, nawet dla tych, dla których ryba nie jest na pierwszym miejscu pomysłów na jedzenie. Następnym razem muszę kupić więcej łososia, bo skoro smakuje, to trzeba robić dużo!















































Ocena dania - 8/10 - zdrowo, kolorowo i pysznie (Dima potwierdza!)
Cena dania - 40zł (dwie porcje, w tym bardzo dużo puree)

SKŁADNIKI:
  • filet z łososia: 3 szt.
  • mak: 50 g
  • rukola: 0,5 opakowania
  • oliwa z oliwek + 30 ml do smażenia: 4 łyżki
  • ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę: 6 szt.
  • mały brokuł, umyty: 1 szt.
  • mleko 3,2%: 0,5 l
  • gałka muszkatołowa: szczypta
  • woda: 100 ml
  • cytryna: 0,5 szt.
  • sól: do smaku
  • pieprz: do smaku
  • natka pietruszki: kilka listków

PRZYGOTOWANIE PUREE:
Odcinamy różyczki z brokułu i myjemy je pod bieżącą wodą ( różyczki możemy pokroić na mniejsze kawałki). Wrzucamy je do gorącej osolonej wody i gotujemy około 6 minut, bez przykrycia, od momentu aż woda zacznie wrzeć.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy 1/2 litra mleka i 100 ml wody. Gotujemy ziemniaki pod przykryciem do miękkości. Ugotowane brokuły wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i hartujemy w zimnej wodzie. Odcedzamy ugotowane ziemniaki z mleka. Dodajemy je do zahartowanych wcześniej brokułów. Całość miksujemy za pomocą miksera na gładką masę.
Zmiksowane purée przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Do purée dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy.

PRZYGOTOWANIE SOSU SZMARAGDOWEGO:
Do miski blendera wrzucamy 1/2 opakowania rukoli, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki wody. Całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy.

PRZYGOTOWANIE ŁOSOSIA:
Mak przesypujemy do płaskiego naczynia. Płaty łososia myjemy i osuszamy, następnie odcinamy skórę. Każdy kawałek łososia kroimy na pół, następnie z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki łososia obtaczamy w maku, a następnie smażymy z obu stron na patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy 1 łyżkę oliwy z oliwek (około 30-40 sekund z każdej strony). Jeżeli wolisz łososia dobrze wysmażonego, należy każdy kawałek smażyć około 1 minuty z każdej strony.

PODANIE:
Sos szmaragdowy wykładamy do małej białej miseczki, puree wykładamy na talerz, łososia kroimy i wykładamy na puree. Dekorujemy listkami pietruszki.

1 komentarz: