sobota, 10 marca 2018

Ciasto z musem z białej czekolady i truskawkami

przepis Moje Wypieki


Siostra skończyła 20 lat! Takie okazje trzeba uczcić z przytupem, a więc wielkie, słodkie ciasto czekoladowe wydawało się być idealnym wyborem. Przyznaję, nie jest ono łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zajęło mi większość czwartkowego popołudnia. Każda warstwa musi całkowicie wystygnąć przed nałożeniem kolejnej, a dodatkowo mus czekoladowy i truskawki muszą jeszcze wcześniej delikatnie stężeć, co wymaga ciągłego mieszania. Po długiej i zaciętej walce udało się chyba jednak osiągnąć coś cudownego. Leciutkie, owocowe, czekoladowe - PYCHA! 

Jeśli więc tylko macie czas i potrzebujecie ciasta na następny dzień (bo nocne leżakowanie w lodówce jest obowiązkowe) róbcie i razem ze mną przywołujcie już słoneczną wiosnę i truskawkowe lato!







Ocena dania - 9/10
Cena dania - 30 zł


Składniki na ciasto:

  • 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej
  • 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 50 g masła
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.


Mus z białej czekolady:

  • 300 g białej czekolady
  • 180 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 220 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2,5 listka żelatyny
Żelatynę zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (można też podgrzać w kuchence mikrofalowej). Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika. Mleko podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać wanilię i połamaną w kostki białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; w razie konieczności przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Dodać ciepłą żelatynę i wymieszać, do jej całkowitego rozprowadzenia. Odstawić, studzić do momentu, kiedy masa będzie zaczynała tężeć (pod koniec studzenia w lodówce, pilnując).

Śmietanę kremówkę umieścić w naczyniu i ubić do sztywności. Dodawać ją stopniowo, w kilku porcjach, do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Mus czekoladowy przelać na wystudzone ciasto czekoladowe, wyrównać, schłodzić do całkowitego stężenia.


Warstwa truskawkowa:

  • 650 - 700 g truskawek 
  • 1 galaretka truskawkowa w proszku (na 500 ml wody)
Truskawki odszypułkować, umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na puree. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia się w puree truskawkowym. Całkowicie wystudzić. Wystudzone truskawki z galaretką przelać na stężały mus z białej czekolady i odstawić na całą noc do lodówki.

Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz