przepis Kwestia Smaku
Moja dieta sprawia, że jedzeniowe rozpieszczanie innych urosło do ogromnych już rozmiarów. Chyba, że to kwestia zbliżającego się egzaminu i poczucia, że wypadałoby się pouczyć... Nieważne jednak skąd się to wzięło, inni chyba nie narzekają. W każdym razie - zrobiłam mężczyźnie kluski śląskie w dwóch wersjach. Mięsne i na słodko ze śliwkami (mrożonymi).
Danie jest czasochłonne, pracochłonne i wcale nie takie proste. Mimo wszystko polecam, bo czasem fajnie się bardziej napracować, ale zrobić coś zupełnie innego! Do ciasta dodałam o 4 łyżki mąki więcej, bo cały czas bardzo się kleiło i absolutnie nie byłam w stanie z niego nic uformować. Pominęłam też smażenie cebulki albo innej zasmażki do podania, bo KTOŚ był już zbyt głodny żeby poczekać dodatkowe 3 minutki...
Mięsna wersja została przyjęta bardzo entuzjastycznie, śliwkowa jednak nie. Zastanawiam się dlaczego. W przepisie na knedle ze śliwkami ciasto robi się tak samo - jedyną różnicą jest dodatek zwykłej mąki zamiast ziemniaczanej. Może to jest klucz do sukcesu? Następnym razem zrobię dwa oddzielne ciasta zamiast na lenia korzystać z jednego haha.
Wersję na słono mężczyzna jednak zdecydowanie poleca!
![]() |
| W wersji na słodko - ze śliwkami i cukrem trzcinowym |
![]() |
| W wersji na słono z mięsem |
Ocena dania - słodkie 5/10
- mięsne 9/10
Cena dania (30 klusek) - 15 zł
CIASTO NA KLUSKI ŚLĄSKIE
- 1 kg surowych ziemniaków
- mąka ziemniaczana (ok. 8 łyżek)
- 2 jajka
- sól
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść praską/tłuczkiem/ubijakiem do ziemniaków, odparować i bardzo dokładnie ostudzić.
Włożyć do miski, podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć, w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajka, odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie i jednolite ciasto łącząc wszystkie składniki. W razie potrzeby podsypać dodatkową mąką ziemniaczaną.
NADZIENIE MIĘSNE
- 250 g mielonej szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku i suszonego oregano
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki bulionu
Na patelni na oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać masło, zmielone mięso, sól, pieprz, paprykę i oregano i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 20 minut aż mięso będzie dokładnie wysmażone i zrumienione.
Dodać sos worcestershire i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Zdjąć pokrywę i odparować resztę płynu. Ostudzić.
FORMOWANIE I GOTOWANIE KLUSEK
Odrywać po kawałku ciasta i formować placuszki, w środek nakładać po łyżeczce nadzienia mięsnego, zlepiać brzegi i formować kuleczki, następnie delikatnie je spłaszczyć.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Zmniejszyć ogień pod garnkiem do małego i włożyć pierwszą partię klusek. Trzymać je w gorącej wodzie na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać (uważać aby woda się nie gotowała, dzięki temu kluski będą miały gładką powierzchnię). Wyłowić je łyżką cedzakową na talerz. Powtórzyć z resztą klusek.
DODATKI
- 1 cebula
- 5 łyżek oleju roślinnego
Cebulę pokroić w piórka, włożyć na patelnię, wlać olej i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut aż cebula będzie szklista i złota. W międzyczasie posolić.
*ŚLIWKI*
- 200g mrożonych śliwek
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
Rozmrozić śliwki w miseczce, odlać wodę, wymieszać z cukrem i wkładać do klusek tak samo jak mięsny farsz. Gotować tak samo.
Podawać ze smażoną bułką tartą, cukrem i/lub gęstą śmietaną.






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz