przepis Moje Wypieki
Po długiej nieobecności wracam zmotywowana zdanymi egzaminami i cudownym przepisem na tartę, którym po prostu muszę się podzielić! Upieczona (chociaż lepszym określeniem byłoby przygotowana, bo piekarnik jest przy niej zbędny) z okazji urodzin taty. Staram się dla osób mi bliskich zawsze przygotowywać coś w ich palecie smakowej, a tata lubi kwaśno i owocowo - no to co lepszego niż żurawina z cytryną!
Samo przygotowanie jest może troszkę czasochłonne, bo wszystko musi się odpowiednio podgrzać, schłodzić i nabrać dobrej konsystencji, ale efekt końcowy jest tego wart. Pamiętajcie tylko, że tarta powinna spędzić w lodówce jak najwięcej czasu przed podaniem - przygotujcie ją więc dzień wcześniej i dajcie poleżeć w zimnie przez noc.
Z uwag dotyczących przepisu mogę tylko powiedzieć, że dość jednogłośnie zapadła opinia o dodaniu mniejszej ilości soku z cytryny na przyszłość. Pół szklanki, czyli koło dwóch cytryn na taką ilość wypełnienia to zdecydowanie za dużo. Proponuję więc dodać 1/4 szklanki i dopełnić wodą, a jeśli będzie dla Was nadal za dużo to proporcjonalnie zmniejszać ilość.
Nie pozostaje mi już nic innego jak podać przepis i bardzo zachęcić Was do gotowania - trochę wiosennych smaków na talerzu przegoni na pewno siarczyste mrozy!
Ocena dania - 7/10
Cena dania - ok. 30 zł
SPÓD TARTY:
- 120 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 1 łyżeczka imbiru (w proszku)
- 1 szklanka orzechów pekan
- 60 g masła, roztopionego
- 1 łyżka jasnego drobnego brązowego cukru
Przygotować wyższą formę na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy dolnej 22 cm, górnej 26 cm i wysokości 5 cm (forma jest wysoka, można więc wykorzystać tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć jej boki ciasteczkami do 2,5 cm wysokości). Do foremki przesypać spód ciasteczkowy. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do połowy ich wysokości. Schłodzić w lodówce.
NADZIENIE ŻURAWINOWE:
- 340 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
- 200 g cukru + 100 g cukru
- 1/4 szklanki wody
- 3 duże jajka
- 2 żółtka (z dużych jajek)
- 2 łyżeczki świeżo otartej skórki z cytryny
- 125 ml (pół szklanki) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 175 g masła, w temperaturze pokojowej
W garnuszku umieścić przetarte żurawinowe puree, jajka, żółtka, 100 g cukru, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać rózgą kuchenną i zagotować. Gotować, często mieszając, do momentu, aż żurawinowy curd lekko zgęstnieje i będzie oblepiał grzbiet łyżki. Curd powinien się wyraźnie zagotować (zabulgotać).
Zdjąć z palnika i dodawać do niego masło, stopniowo, mieszając rózgą kuchenną, do jego roztopienia. Całość dobrze wymieszać.
Schłodzony spód do tarty wyjąć z lodówki, wypełnić jeszcze ciepłym żurawinowym curdem, wyrównać. Schłodzić z lodówce, najlepiej przez noc.
DEKORACJA:
- 100 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanka wody
- cukier do obtoczenia żurawiny
- otarta skórka z cytryny, na wierzch tarty





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz