przepis własny
Mam nadzieję, że łasuchy kochające ciasta i czekoladę zaspokoiły już swoje potrzeby, dlatego pora na coś słonego. Potrawka zdrowa, łatwa w przygotowaniu - może być w wersji wegetariańskiej, mięsnej, a także rybnej (tuńczyk z puszki na pewno dobrze by pasował). Sama zajadam się taką potrawką w ramach diety, ale narzeczony też był zachwycony podaniem jej w formie wrapa z dużą ilością mozarelli.
- 1 duża cukinia
- 2 papryki
- 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- ulubione przyprawy - sól, pieprz, zioła, ostra papryka, czosnek granulowany, curry...
Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć cukinię i paprykę. Posolić i zostawić na chwilę w misce.
Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażyć mięso mielone. Przełożyć na talerz.
Z warzyw ostrożnie odlać nadmiar wody i podsmażać na średnio-wysokim ogniu do miękkości na tej samej patelni na której smażone było mięso. Proponuję często mieszać żeby się nic nie przypaliło. Ja dodatkowo stosuję taki trik, że staram się na środku patelni zostawić pustą przestrzeń na której zbiera się i odparowuje nadmiar wody. Doprawić - można na ostro, można dodać curry w proszku, może po prostu doprawić suszonymi ziołami. Ja lubię gdy dania smakują intensywnie, dlatego zawsze dodaję dużo wszystkiego - tym razem postawiłam na ostrą paprykę, czosnek granulowany i zioła prowansalskie. Gdy warzywa będą już podsmażone i miękkie, dołożyć na patelnię przygotowane wcześniej mięso i jeszcze chwilę podsmażać.
Można jeść w takiej formie (i jest to bardzo smakowite danie), ale można także wykorzystać to jako farsz do wrapa (jak widać na powyższych zdjęciach) - wtedy zdecydowanie polecam dodatek tartej mozzarelli!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz