przepis Kwestia Smaku
Kolejny raz na Naszym stole zagościła pizza. Kiedyś, gdy posiadaliśmy Thermomix była ona częstym daniem, bo przygotowanie ciasta zajmowało (dosłownie) 10 minut. W sposób bardziej tradycyjny czas ten, razem z procesem wyrastania, rozciąga się do 2 godzin. Różnica jest znacząca, a nie często zdarza się, żebym miała aż tyle czasu na przygotowanie jedzenia. Dzisiaj jednak na szczęście miałam. Na nieszczęście za to moja umiejętność czytania ze zrozumieniem zgubiła się gdzieś w trakcie szykowania makaroników. Do rozczynu drożdżowego zamiast 2 ŁYŻECZEK mąki dodałam 2 ŁYŻKI mąki. Drożdże oczywiście nie wyrosły. Co gorsza, w całej kuchennej zawierusze nie zwróciłam na to uwagi. Zdziwił mnie trochę fakt, że ciasto podczas zagniatania było dość twarde, ale uznałam, że może mi się tak tylko wydaje. Poleżało 1,5h koło ciepłego kaloryfera przykryte ręczniczkiem i... nic! Nie wyrosło, nie podniosło się, nadal było twardą kluską. Uznałam jednak, że nie mam już czasu na zagniatanie kolejnego, więc postanowiłam upiec to. Składniki i tak były zużyte, więc równie dobrze można było spróbować. Zawsze stosowałam technikę dzielenia na trzy blaszki, jednak dzisiaj przez to, że ciasto wyszło tak nie ciekawie rozciągnęłam je na jednej dużej blaszce najbardziej jak mogłam i minimalnie wydłużyłam czas pieczenia (do 12 minut).
Wydaje mi się, że poprzednie próby były bardziej udane, jednak mężczyzna był zadowolony, bo poza twardymi brzegami reszta była smaczna. Generalnie przepis polecam, bo jest już wielokrotnie wypróbowany i wychodzi bardzo smacznie. Dzisiejszy dzień traktuję po prostu jako wypadek przy pracy i lekkie zmęczenie materiału mych rąk i komórek mózgowych haha.
Ocena dania - 5/10 (przepis 8/10)
Cena dania - 15 zł
Porcje - 3
Czas przygotowania - 150 minut
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- passata pomidorowa do posmarowania
- tarta mozarella i salami (ilość wg. uznania)
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży jednocześnie delikatnie i powoli mieszając składniki drewnianą łyżką, zagarniając do środka kolejne partie mąki. Na koniec wlać oliwę i zacząć powoli łączyć składniki w jedną część. Uformować kulkę i wyrabiać ciasto przez około 15 minut (można mikserem z końcówką - hak). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki (tortownicy) posmarowanej oliwą, o średnicy około 23 cm. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem ze ściereczki. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.
Podrośnięte ciasto na pizze posmarować sosem pomidorowym rysując okręgi. Posypać tartym serem. Włożyć pierwszą pizzę do piekarnika (lub dwie na raz na jednym poziomie piekarnika jeśli się zmieszczą). Blaszki z pizzą stawiać na kratkę piekarnika ustawioną w środkowej jego części.
Piec przez około 9 - 10 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami bazylii.





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz