środa, 21 marca 2018

Pulpeciki z dorsza

przepis własny


Wczoraj mężczyzna jadł pulpeciki z indyka to ja dzisiaj zjem pulpeciki z dorsza. Przygotowane na dwa sposoby i oczywiście z dodatkiem spiralnych warzyw, tym razem w formie cukiniowego spaghetti. 

Nie ma co tu dużo mówić - przepis prosty, przygotowanie szybkie, spiralizer działa wspaniale i jedzenie wychodzi pysznie! SMACZNEGO!

Wersja obiadowa z sosem pomidorowym
Wersja lunchowa z pieczoną dynią
Ocena dania - 7/10
Cena dania - 30 zł
Porcje - 2
Czas przygotowania - 40 minut


  • 300 g dorsza
  • 2 łyżki bułki tartej (lub w moim przypadku 2 dietetyczne białkowe sucharki drobno pokruszone)
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 2 małe cukinie
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów lub 1/4 dyni
Sprawdzić czy ryba nie ma ości, oczyścić ją, obrać ze skóry jeśli trzeba. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Dodać bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie zblendować. Uformować małe kuleczki (mi wyszło 16 sztuk). Wrzucić do gorącej i osolonej wody, zmniejszyć ogień i gotować przez 10-12 minut.

Cukinię zetrzeć w spiralizerze na spaghetti. Wrzucić na rozgrzaną patelnię (najlepiej dużą żeby się nie gniotła) i 'podsmażać' przez 2-3 minuty - do miękkości.

W wersji obiadowej dorzucić klopsiki do cukini i wlać pomidory. Chwilę razem podsmażać.
W wersji lunchowej jako dodatek można upiec dnię - pokroić ją w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, ostrą papryką i oliwą z oliwek i upiec przez 23 minuty w temperaturze 200 stopni (termoobieg).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz