przepis własny
Wczoraj mężczyzna jadł pulpeciki z indyka to ja dzisiaj zjem pulpeciki z dorsza. Przygotowane na dwa sposoby i oczywiście z dodatkiem spiralnych warzyw, tym razem w formie cukiniowego spaghetti.
Nie ma co tu dużo mówić - przepis prosty, przygotowanie szybkie, spiralizer działa wspaniale i jedzenie wychodzi pysznie! SMACZNEGO!
![]() |
| Wersja obiadowa z sosem pomidorowym |
![]() |
| Wersja lunchowa z pieczoną dynią |
Ocena dania - 7/10
Cena dania - 30 zł
Porcje - 2
Czas przygotowania - 40 minut
- 300 g dorsza
- 2 łyżki bułki tartej (lub w moim przypadku 2 dietetyczne białkowe sucharki drobno pokruszone)
- sól, pieprz, ostra papryka
- 2 małe cukinie
- 1/2 puszki krojonych pomidorów lub 1/4 dyni
Sprawdzić czy ryba nie ma ości, oczyścić ją, obrać ze skóry jeśli trzeba. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Dodać bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie zblendować. Uformować małe kuleczki (mi wyszło 16 sztuk). Wrzucić do gorącej i osolonej wody, zmniejszyć ogień i gotować przez 10-12 minut.
Cukinię zetrzeć w spiralizerze na spaghetti. Wrzucić na rozgrzaną patelnię (najlepiej dużą żeby się nie gniotła) i 'podsmażać' przez 2-3 minuty - do miękkości.
W wersji obiadowej dorzucić klopsiki do cukini i wlać pomidory. Chwilę razem podsmażać.
W wersji lunchowej jako dodatek można upiec dnię - pokroić ją w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, ostrą papryką i oliwą z oliwek i upiec przez 23 minuty w temperaturze 200 stopni (termoobieg).



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz